Welkom bij Frytsjam!

Frytsjam Natuurlijk is een fruitkwekerij met eigen verwerking van biologisch zachtfruit (bessen). Sinds 1997 wordt het bedrijf gerund door Oane Kloosterman. Frytsjam is een kleinschalig duurzaam bedrijf en tegelijkertijd een van de grotere biologische fruitverwerkers van Noord Nederland. Het is gespecialiseerd in het produceren van (erkende) streekproducten, vruchtenmoes voor de zuivel- en ijsindustrie en vruchtenwijnen. Daarnaast verwerkt het fruit voor bedrijven, instellingen en particulieren (appels, peren, druiven) tot sap “van eigen erf”.

Frytsjam ligt op 20 km van de zee in Twijzel in de Friese gemeente Achtkarspelen.
Op de biologische fruitkwekerij bevinden zich een blauwe bessen- en een duindoornplantage die beide ook onderdeel zijn van de pluktuin. De totale oppervlakte beslaat 3 hectare.

Frytsjam maakt van de verschillende soorten bijzondere bessen, vruchten en zeegroenten uit het Waddengebied siropen, sappen, jams, puree, wijnen en azijnen. Daarnaast levert Frytsjam grondstoffen voor mosterd, thee en cosmetica.
Al deze producten worden op ambachtelijke wijze gemaakt en komen op de markt via de opdrachtgever (diverse merknamen) en de eigen merknamen Woudenbron en Frytsjam.

De meeste producten zijn suikervrij! In de verwerking wordt gebruik gemaakt van de vruchtensuiker chichorei of van appeldiksap.
Als het sap uit de bes is geperst, wordt de pulp die bestaat overgebleven schilletjes en pitjes, gedroogd en gebruikt in bijvoorbeeld bessenthee, mosterd en duindoornscrub.

Frytsjamproducten worden op duurzame en ambachtelijke wijze geproduceerd. Het zijn (h)eerlijke boerenproducten.