Duindoorn (Hippophae rhamnoides) is tweehuizig en kent dus vrouwelijke en mannelijk struiken. Om bessen te krijgen heb je beide nodig. De bevruchting vindt plaats via de wind.

Duindoorn komt oorspronkelijk uit Tibet, China, Mongolië en Zuidoost-Siberië. In onze streken is ze vooral een kustplant, omdat ze goed tegen de zoute grond bestand is. Duindoorn houdt ze van vochthoudende, kalkrijke, humusarme zandgronden.

De bessen bevatten ongeveer 9 keer meer vitamine C als citrusvruchten. De vruchtjes zijn rijk aan vitamine A, B en E.
Verder bevat Duindoorn veel anti-oxydanten zoals flavonoïden, waarvan wetenschappers vermoeden dat deze stoffen een beschermende werking tegen kanker en hart- en vaatziekten hebben. Ook is Duindoorn rijk aan sterolen die een beschermende rol zouden spelen bij de opname van cholesterol uit de darmen.
Heel bijzonder is dat Duindoorn rijk is aan vitamine B12, dat verder alleen in dierlijke producten (vlees) te vinden is. De B12 in Duindoorn wordt gemaakt door een micro-organisme dat in de zaadschillen leeft. Hierdoor is Duindoorn een belangrijke aanvulling voor het vegetarisch dieet.
In de natuurlijke en huisapotheek is duindoornolie bekend vanwege de gunstige werking op de huid en slijmvliezen. De olie wordt toegepast bij huidproblemen (acné, psoriasis, eczeem) en wonden (o.a. brandwonden).
Duindoorn is ook bekend vanwege haar hoge gehalte aan foliumzuur, een belangrijke stof voor en tijdens de zwangerschap.