De Blauwe bes (Vaccinum corymbosum) komt van oorsprong uit het noordoosten van Noord-Amerika en is familie van de Cranberry en de Vossebes.
Blauwe bes wordt vaak verward met haar kleinere zusje de Bosbes; Blauwe Bessenstruiken kunnen echter 1,5 tot 2,5 m hoog worden.
Bij Frytsjam worden verschillende soorten blauwe bes gekweekt zodat de oogst verspreid kan worden.
Blauwe bes bevat ook veel vitamine C (13 mg per 100 gram verse bes) en daarnaast B1, B2, Calcium en ijzer.
In de natuur- en huisapotheek wordt Blauwe bes ingezet bij het gezond houden van de bloedsomloop en de ogen en worden er onderzoeken naar gedaan de effecten op suikerziekte (Diabetes Mellitis).
Blauwe bessenvruchten zijn heerlijk om zo te eten, maar vinden ook graag hun weg in zelfgemaakte jam, sap en wijn.

Gebruik van de blauwe bes

  • Vers zijn de blauwe bessen een week te bewaren.
  • Invriezen gaat goed, bessen worden ietwat zacht
  • Inmaken als jam, bessensap, siroop
  • Wijn
  • Drogen
  • Als vulling in bijvoorbeeld taarten, vlaaien, muffins